fbpx
preview
Tech x Writing
October 16, 2018

【連AI都開始寫詩、推出小說?】

寫作係人類抒發感情嘅其中一種表達方式 有冇諗過依家連AI都可以擁有依啲情感,仲創作出一篇又一篇文謅謅嘅詩集? /高山細的聲音 我可怕驚醒了你的兒聲 美麗的玉杯中露出來一縷煙 我們是監獄裡的人們/ 節錄於AI原創詩集《陽光失了玻璃窗》- 暮風在夜間追問…
Read More
preview.5png
Tech x Sharing
October 9, 2018

【不同口音的Google翻譯?】

唔知大家用Google Translate嘅時候 係咪已經聽厭咗Google嘅口音呢? 咁就岩啦,因為近日繼 Android 版本之後 Google翻譯亦都為IOS版本加入咗唔同地區口音嘅選項啦! 現時Google提供32種語言嘅即時翻譯雙語對話…
Read More
preview
Tech x Shopping
October 2, 2018

【Amazon Go無人商店總有一間喺左近?】

Amazon自2016年提出咗無人商店嘅概念以來  (詳細介紹) 終於喺2018年1月喺美國西雅圖開咗第一間無人商店 自營業以嚟大獲好評,整體運作亦相當順暢 Amazon近日更表示計劃喺未來幾年間,將分店增設至3000間添! ▲Amazon Go 以「No…
Read More
preview01
Tech X Nostalgic
September 26, 2018

【黑膠機未出現之前,留聲機嘅歷史你又知幾多?】

今時今日,大家隨時隨地都可以聽到唔同嘅音樂 但當十九世紀仲未有任何留聲機出現嘅時候,大家聽音樂只可以靠現場演奏 想聽音樂,就要搵人彈,令唔少發明家都嘗試發明一啲可以將聲音紀錄落嚟儀器 等我即刻為你介紹喺CD機、黑膠唱片機出現之前,最早期留聲機嘅歷史比你知啦! 1857年,法國發明家Leon Scott 發明咗聲波振記器(Phonautograph) 可以將聲波紀錄喺紙上面,仲申請咗法國專利添…
Read More
preview
Tech X AI
September 18, 2018

【透過指尖可分析喜怒哀樂?】

AI喺依幾年大行其道,除左大家熟悉嘅人臉識別、圖像識別之外 近年亦有好多團隊致力研究情感識別依個範疇 例如曾經就有團隊透過AI演算法,研究出透過人臉或聲音去分析一個人嘅情緒! 近日,連我哋平時毫不顯眼嘅指尖動作都成為研究目標! 來自加拿大嘅實驗室BRAIN MINING LAB透過我哋接觸觸控板時指尖嘅動作,分析我哋嘅喜怒哀樂 希望研發出可以透過觸控螢幕讀取情緒嘅…
Read More
preview
Tech X Nostalgic
September 11, 2018

【舊時嘅Call機歷史你知道無?】

70、80年代,隨住社會進步,大家對通訊設備嘅需求提高 傳呼機 (Call機) 就成為咗主流嘅通訊工具,同親人朋友聯絡都係靠佢㗎! 當然,老一輩們對Call機就梗係好熟悉啦,但一班年輕人就可能唔知係咩嚟 究竟個原理係咩?係咪即係好似迷你版電話咁? 等我一一話比你知啦! Call機嘅技術主要都係單向式無線通訊…
Read More
preview
Tech X Medical
September 4, 2018

【3D列印有望打造出仿生眼?】

  美國嘅明尼蘇達大學(University of Minnesota, UMN)  研究團隊喺3D列印領域上非常出名, 佢哋曾試過將電子同生物學結合,利用3D列印嘅技術,打造出「仿生耳」、「仿生皮膚」等… ▲UMN團隊曾利用3D列印技術,打造出「仿生耳朵」…
Read More
preview
Tech X AI
August 28, 2018

【機器學習嘅有趣應用?】

近來,好多公司都致力於發展AI、Machine Learning等領域 令到好多人工智能嘅應用程式誕生咗 例如訓練AI行路、玩遊戲、捉棋等等 今次我哋就為大家揀咗三個Machine Learning嘅精選應用,希望可以吸引到大家!   1)…
Read More
preview
Tech X Nostalgic
August 21, 2018

【曾經嘅Call機科技竟可防災?】

80、90年代,通訊方式主要都係以室內電話同傳真為主 因為當時手機仲未盛行,所以當出咗室外,大家就會好似失去聯絡咁 因此,「傳呼機 (Call機) 」就開始普及,令大家喺室外都可以搵到大家! Call機嘅技術主要都係單向式無線通訊 當你想搵人嘅時候,只要你撥打指定嘅電話號碼 對方嘅Call機就會發出「B-B-」聲嘅提示…
Read More
preview
Tech X Travel
August 14, 2018

【解構旅行必備嘅GPS系統!】

無論喺出街定去旅行都好,每次想搵路相信大家都會拎手機出嚟 打開GPS定位系統,使用導航服務,到達目的地 今時今日,GPS可以話係路痴去旅行不能缺少嘅野之一啊! GPS (Global Positioning System) 全球定位系統…
Read More